4 I kategorin Akvarellmåleri/ Elisabeths akvarellskola/ Konstnärsliv/ Måleri

Min senaste akvarell, steg för steg

Den här målningen har jag jobbat på i ett par veckor, till och från. Det är skönt med till och från-motiv; sådana som inte kräver timtals av koncentrerat arbete åt gången, utan som man kan måla på mellan andra uppgifter. Parallellt med att syssla med den här har jag bland annat målat en porträttbeställning och spikat upp vindskivor på min ateljé. Variation gör gott.

Så här växte motivet fram.

En akvarellprocess steg för steg, av Elisabeth Biström 2019.

Först en skiss och ett tunt lager, vått i vått, för att sätta en grundton i bilden.

En akvarellprocess steg för steg, av Elisabeth Biström 2019.

Sedan lite arbete med de stora dragen. Former och riktningar.

En akvarellprocess steg för steg, av Elisabeth Biström 2019.

Mer detaljer. Det gäller att försöka släppa tanken på att ”måla vatten”, och verkligen titta på hur de många små och stora formerna egentligen ser ut. Det är som att lägga ett pussel.

 En akvarellprocess steg för steg, av Elisabeth Biström 2019.

Jag lade upp en liten filmsnutt på instagram när jag målade stenen i förgrunden. Mycket vatten, mycket färg och en del mod, och flera tunna lager färg med torktid emellan. Det är receptet. Nedanför kan du se klippet.

En akvarellprocess steg för steg, av Elisabeth Biström 2019

Färdig. Eller färdig och färdig. Sådana här motiv går att peta vidare på i oändlighet. Men jag försöker hålla mig till en tumregel om att inte berätta mer än vad som är nödvändigt i en bild, så här satte jag punkt. Nöjd så.

4 Kommentarer

 • Svara
  Alicia Sivert.se
  29 april, 2019 at 15:14

  Den är fantastisk! Väldigt givande att få följa hela processen! Särskilt att se den vågade färgvariationen i undermålningen. Ljuvligt! Kan riktigt smaka saltet mot läpparna.

  • Svara
   Elisabeth Biström
   29 april, 2019 at 19:10

   Tack! Det där undre skiktet kändes viktigt för att få fram stenarna under ytan i framkant. Och jag har kommit på att en nyckel när jag målar vatten är att leta efter färgerna som är ”fel”, dem man inte väntar sig och därför så lätt liksom censurerar ur blicken. Gröna, röda, bruna nyanser. Det där besynnerliga genomskinligt gröna i en våg eller guldskimrande där havsbottnen skymtar. Mums.

 • Svara
  Margret Lindroth
  29 april, 2019 at 18:35

  Fantastisk fin marinmålning! Ska försöka lista ut hur du gjort!

  • Svara
   Elisabeth Biström
   29 april, 2019 at 19:12

   Tack! När jag känner att jag har utrymme ska jag ta mig tid att filma mer av mitt målande. Det är roligt att dela. Lärorikt för mig själv också att sätta ord på vad jag håller på med. Jag tror att jag målar bättre tack vare det.

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.