Publicerad den Lämna en kommentar

Fler vinklar / Other angles

En fråga jag ofta ställer mig själv inför ett motiv är “kan man måla det här på ett annat sätt?” Att måla någonting på ett annat sätt kräver att se det på ett annat sätt. Det blir en slags hjärnstretching. Frågeställningen vidgar min syn på allting i tillvaron, inte bara i måleriet. Åsikter, värderingar, händelser. Jag försöker att inte utgå ifrån att min första instinkt är det rätta svaret. Mest sannolikt finns det fler värdefulla perspektiv. Att testa några olika vinklar kanske gör att det går att komma lite närmare någon slags sanning.

Eller så leder det åtminstone emellanåt till en bra akvarell, och det är ju lön i sig självt.

***

A question I often ask myself when faced with a motif is “what other ways are there to paint this?” To paint something in another way requires to see things in a different way. It’s a mind exercise, that widens my view of everything, not only painting. Opinions, values, events. I try to keep in mind that my initial instinct probably isn’t the right answer. Most likely, there are more valid perspectives. To try out some different angles might lead you a bit closer to some kind of truth.

Or at least it might lead to a good watercolor once in a while, and that’s a reward in itself.

Publicerad den Lämna en kommentar

Svängrum

Misslyckanden är sättet akvarellkonst utvecklas på. Det hör till teknikens villkor. En oljemålning kan bearbetas genom många faser och finslipas tills man är nöjd. En akrylmålning kan målas över igen och igen. Men en akvarell är vad den är. Tiden att redigera och rädda är kort och av engångskaraktär. Jo, man kan tvätta ur. Men alla åtgärder lämnar spår. För att bli en bättre akvarellist kan man alltså inte nöta på och dölja skavanker, utan man måste vänja sig vid att börja om och börja om och börja om och lära sig litegrann för varje gång. Det är som en enda lång övning i acceptans.

En sak som varit nyttig för mig med alla dessa misstag – nästa år har jag begått dem i trettio år! – är att det har tvingat fram en nyttig distans mellan min självkänsla och min prestation. Om min känsla av människovärde hängde på att inte misslyckas i ateljén vore jag rökt – eller tvungen att måla mycket försiktigt och fegt. Jag försöker ta med mig den där distansen ut i livet efter bästa förmåga. Det är ganska skönt att inte ta sina förehavanden på så väldigt stort allvar. Att istället ge sig själv lite svängrum. 

Det går ju alltid att prova på nytt.

Publicerad den Lämna en kommentar

Öva, tåla, mod

Det händer att jag försöker förstora texten när jag läser en bok, sådär med ett dubbelt fingergrepp du vet. Som på telefonskärmen. Det känns illavarslande. Både för vad det säger om min skärmtids/bokläsnings-kvot och om min eventuellt sviktande synskärpa.

Det är en jäkla tur att akvarell är analogt. Långsamt. Tålamods-övande. Svårt att redigera. Lagt pigment ligger, det finns ingen knapp att ångra med. Det betyder att jag behöver vara helt närvarande inför papperet.

Jag övade mycket på tristess som barn. Det fanns inte alltid särskilt mycket att göra. Testbilden på teve var inte kul i särskilt många minuter. Jag har hållit i det där rätt bra under åren, att ha tråkigt emellanåt. Hittat på ohyggligt tidskrävande motiv att måla, till exempel. När man kommer över tröskeln är tristess inte längre plågsamt, utan vilsamt och energigivande. Inget skrollande behövs.

Publicerad den 1 kommentar

Den inre kritikern

Alla har en. Åtminstone alla som är någorlunda normalfuntade. En inre kritisk röst – eller flera – som liksom håller ett vakande öga på en. Jag ser min som en sådan där jobbig klassens ordningsman-typ. Du vet, en sådan som har tagit på sig uppgiften att lägga sig i andras angelägenheter och komma med oombedd kritik och skvallra för fröken.

Det är ingen idé att ge sig in i debatt med kritikern. Den är inte där för att resonera. Den har bara ett enda perspektiv och kommer inte låta sig övertygas eller lugnas.

I grund och botten tror jag att den fyller någon slags överlevnadsfunktion: den vill se till att vi håller oss på mattan så att vi inte blir utestängda från gruppen, utkastade till vargarna. Dess jobb är att vara ängslig och försöka få oss att hålla oss inom socialt acceptabla ramar. Problemet är bara att ramarna ibland är alltför snäva.

Min erfarenhet är att kritikerns ängslan inte svarar på rationella argument och inte är en baksätespassagerare som vi kan slänga ut hur som helst. Helt av allt vill den kasta sig över ratten och trampa hårt på bromsen.

I mina bästa stunder orkar jag ge kritikern plats, utan att ta dess ord som lag. “Tack för synpunkten”, kan jag säga. “Tack för omtanken”. Då ser jag den för vad den är: en rädd figur, som är orolig för att jag ska fatta fel beslut. Den är en viktig del av det inre livet – ibland.

Den kan inte skilja på stort och smått, viktigt och oviktigt. Det är mitt jobb. När jag inser det, kan kritikern få sitta kvar i baksätet och mumla missnöjt, medan jag kör vidare. Ibland åker jag vilse, men det är ingen fara. Så länge jag sitter kvar i förarsätet kan jag alltid hitta rätt igen.

Publicerad den 6 kommentarer

Art and attention

For me, making art heightens the experience of living. When I see the world through my watercolor lens, I discover things that would otherwise pass by unnoticed in my day-to-day life. An insignificant weed by the side of the road that, when you make the effort of looking closely, is actually just as intricate and beautiful as anything you’d grow in your garden. Or the sunset behind some trees on the way to your kid’s school that you drive by every evening without noticing it.

The watercolor lens makes me notice. It shifts my perspective, from “don’t-forget-to-buy-milk-on-the-way-back”, to “holy crap, that’s a burning ball of gas and we’re all sitting on a spec of dirt in space, orbiting it”. And here I am, nearly missing it all. Worrying about a carton of milk.

So that’s why I paint. To remind myself to pay a bit more attention and to remember to enjoy the unlikely ride that we get to be part of for a while.

Publicerad den Lämna en kommentar

Nu finns kurser tillgängliga på akvarellskolan.com

Tillsammans med Hanna Grahm har jag startat upp akvarellskolan.com, en kursplattform där vi skapar digitala akvarellkurser. Vi lanserade Akvarellskolan i juni med en välbesökt live-träff via zoom och nu finns kursfilmerna från träffen tillgängliga för dig som vill ta dig an dem i efterhand. När vi valde tema för den första akvarellträffen tog vi fasta på årstiden och målade på temat försommarens blomstring.

Du kan välja att köpa min kurs “vitsippa” i botanisk illustrations-stil. Här finns kursen.

Eller måla en sirlig kvist äppelblom tillsammans med mig. Här hittar du den kursen.

Eller låta Hanna guida dig i hur du kan använda vått-i-vått-teknik för att åstadkomma en naturtrogen tulpan. Här kommer du till Hannas kurs.

Jag vill passa på att tacka för alla fina önskemål och idéer om kursinnehåll! Jag och Hanna har nyligen spelat in en omgång nya kurser och jag kan avslöja att de är på ett tema som många av er önskat… Under de kommande månaderna kommer vi att arbeta fram fler kurser – fortsätt gärna att skicka förslag, så kan vi fylla akvarellskolan.com med innehåll tillsammans!

Publicerad den 11 kommentarer

Alla mina Slussenmålningar och hur de kom sig

Jag brukar få frågan varför jag målar ombyggnationen av Slussen i Stockholm . Varför ett sådant udda motiv? Svaret är coronapandemin.

Våren 2020 kom pandemirestriktionerna och de innebar att alla de utställningar jag hade planerat hängde löst. Plötsligt var kalendern tom i månader framöver. En intressant upplevelse. Det slog mig då hur styrande utställningar dittills hade varit för mig; hur begränsande.

Att boka in en utställning är att lova att till ett visst datum ha ett tjog eller två med färdiga målningar att visa upp. Av det följer att utställningsmåleri behöver hålla sig inom ramarna för vad jag redan behärskar. Att prova någonting nytt, som per definition kan misslyckas, skulle kunna betyda att väggarna gapar tomma på vernissadedagen. Det skulle ju se ut.

Så när alla utställningar skjöts på framtiden passade jag på att göra någonting som ingen hade efterfrågat och som jag inte visste om jag skulle klara av. Slussenmålningarna.

I skrivande stund har jag gjort ett tiotal Slussenakvareller. Byggnadsställningar, lyftkranar och intrikat arbete med stålbalkar och rördragningar kors och tvärs. Ett tredimensionellt pussel, som avslöjar hur komplex en stad är under ytan. Och så de människor som gör själva jobbet, i sina neongröna varseljackor. Bärande, gående, svetsande, tänkande, släpande, körande, byggande. Emellanåt välbehövligt vilande.

Många har undrat om jag ska göra en utställning av Slussenserien och i backspegeln önskar jag att jag hade planerat så från start. Men de har sålts så fort färgen torkat. Attans. Sådant är svårt att förutse. En enda målning hänger kvar i min ateljé, och så ligger ett par stycken och väntar på att färdigställas.

Hursomhelst är jag glad i dem. Allra särskilt de stora målningarna, där jag fått ägna dagar åt bara att maskera upp motivet. Streck för streck, timma för timma, några millimeter åt gången. Det är en besynnerlig värld att kliva in i, där tiden slutar att fungera normalt. Jag får ibland beröm för mitt tålamod, men det är helt oförtjänt. Det skulle aldrig fungera för mig att göra de här motiven om jag behövde uppbåda tålamod; om det fanns ett motstånd. Tvärtom – arbetet är rent luststyrt.

När min föräldraledighet är slut, efter årsskiftet, ser jag fram emot att komma igång med Slussenserien igen. Det har hänt en del sedan sist. Många nya vinklar att skildra.

Publicerad den 3 kommentarer

Nyhet: akvarellskolan.com och akvarellträff 3 juni

Du som prenumererar på mitt akvarellbrev har kanske redan läst om den roliga nyheten: att jag tillsammans med akvarellisten Hanna Grahm nu i juni startar upp akvarellskolan.com! Det är en kursplattform som vi kommer att fylla med innehåll under de kommande månaderna. Nästa vecka firar vi uppstarten med en akvarellträff via zoom – hoppas att du vill vara med!

Här på bloggen bad jag för en tid sedan om förslag på kursinnehåll – tusen tack för alla fina förslag! Jag antecknar allt och ska försöka få med så mycket av era önskemål som möjligt. Fyll gärna på med fler kursförslag i kommentarsfältet till inlägget och håll sedan utkik på akvarellskolan.com. Eller prenumerera på mitt akvarellbrev, så får du läsa där om nya kurser så fort vi spelat in och publicerat dem.

Jag hoppas att akvarellskolan.com ska bli en värdefull resurs för dig som inte har möjlighet att komma till någon av mina fysiska kurser eller som vill fördjupa dig och utforska olika motiv och tekniker i egen takt hemmavid.

Ett av motiven vi kommer att arbeta med på akvarellträffen den 3 juni.

Akvarellträff 3 juni

Den 3 juni kommer vi lansera akvarellskolan.com med en akvarellträff! Det blir ett tillfälle att ses en förmiddag via zoom och måla tillsammans, på temat “Blommande försommar”. Här kan du läsa allt om upplägget för träffen.

Alla som prenumererar på mitt akvarellbrev får fin rabatt på biljettpriset (400 kr istället för ordinarie 500 kr för akvarellträff eller 675 istället för 775 kr för akvarellträff + bonuskurs), så om du inte redan är prenumerant så är du välkommen att bli det här.

Du som inte vill prenumerera på akvarellbrev är förstås lika hjärtligt välkommen att delta på akvarellträffen ändå! Du kan boka din plats direkt här!