8 I kategorin Akvarellmåleri/ Konstnärsliv/ Måleri/ Utställning

Så kan du sätta pris på dina målningar

Akvarell Elisabeth Biström 2021

”Vad ska jag ta betalt?” Det är frågan alla brottas med, som vill ställa ut eller fått förfrågningar om att sälja sina målningar. Jag vet precis hur svårt det kan vara.

När jag började ställa ut var min prissättningsstrategi att ta reda på vad andra konstnärer som var ungefär på min nivå tog, och så satte jag ett lägre pris än deras. Sedan frågade jag min sambo vad han trodde – han skakade på huvudet och höjde priserna så att jag nästan svimmade av skam. Jag sänkte. Sambon höjde på nytt, jag låtsades säga okej och sedan smygsänkte jag dem igen.

Det var inte en hundraprocentigt vetenskaplig metod.

Idag har jag inga problem att sätta pris – det ger sig med tiden (här är mina nuvarande priser). Men i början kan det verkligen vara svårt.

Jag har vid några tillfällen sett folk tipsa varandra om en formel man kan använda som stöd. Den tycker jag är bra! I min akvarellgrupp på facebook hittade jag en variant av formeln från akvarellisten och akvarellkursledaren Beatrice Jansson. Den lyder såhär:

”Man tar betalt för storlek på målningen gånger (X) en faktor mellan 20-100 som du bedömer själv.

Så här kan du tänka ungefär med faktorn:
100 = professionell konstnär som gått i konsthögskola. Målat 10 000 timmar
50 = målat ett tag och har etablerat sig, målat kanske 5 000 timmar
40 = målat några år
30 = målat ett par år
20 = nybörjare

Sen räknar du så här: Mät din målning (inte ram) i cm, höjd och bredd. Plussa ihop höjd+bredd och sedan multiplicerar du med din faktor. Summan du får fram är priset inklusive ram.

Räkneexempel på en målning som är 15×20 cm och faktor 30:

15+20=35 x 30(faktor) = 1 050 kronor inklusive ram.

Enkelt att prissätta och det blir sällan diskussion.”

Jag tycker att det här är smart! Det finns detaljer och invändningar man kan komma med om man vill, men med ett sådant här system kan man i alla fall få en rimlig startpunkt att utgå ifrån.

Vad säger ni, ska vi försöka sprida den här formeln, så att fler som funderar på att ställa ut eller sälja kan få tillgång till den? Dela gärna inlägget till vänner och bekanta som kan ha nytta av det.

Lycka till med utställningar och försäljning!

Du kanske också gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Lena Bovin Adolfsson
  3 mars, 2021 at 12:42

  Hej Elisabeth! Jag tycker det är jättebra att ha en ”ram” att gå efter när det gäller prissättning, och den tycker jag vi ska dela.
  Tack för dina trevliga inlägg
  Hälsningar Lena Bovin Adolfsson

 • Svara
  Anne-Maj Jönn-Norling
  3 mars, 2021 at 13:00

  Hej Elisabeth ! Såå bra att få ta del av dina synpunkter om prissättning. Har funderat mycket över detta eftersom jag som ammatörmålare ställt ut mina bilder, visserligen i små sammanhang, men ändå….Det kommer att vara till stor hjälp och jag tycker att dela är jättebra ! Hälsningar Anne-Maj

 • Svara
  Alicia Sivert
  3 mars, 2021 at 17:04

  Jag tycker också att det här är en jättebra modell! Har sett den figurera i Facebookgruppen Akvarellmålarna några gånger. Delar vidare inlägget till en kompis som funderade kring detta så sent som i eftermiddags 🙂

  • Svara
   Elisabeth Biström
   4 mars, 2021 at 09:23

   Jag har en känsla av att modellen kan få många att våga ta lite mer betalt. Det blir liksom en rimlig saklig grund att stå på. Hälsa kompisen lycka till!

 • Svara
  Lena Sjöberg
  4 mars, 2021 at 09:11

  Bra formel. Det jag tänker på att man vill ha betalt för inramningen. Jag låter en rammakare rama in svävande i låda och det brukar kosta mellan 1000 och 2500 beroende på storlek.

  • Svara
   Elisabeth Biström
   4 mars, 2021 at 09:22

   Jag tror att en riktigt bra inramning ofta kan höja värdet – samtidigt är det svårt att säga någonting säkert tänker jag, för till syvende och sist är det ju den eventuella köparen som bestämmer vad målningen de facto är värd. Men det är klart – när du lyckas presentera en målning så att den kommer till sin fulla rätt, till exempel genom en vacker ramning, så ökar säkert möjligheten att den blir såld, även för ett högre pris.

  • Svara
   Elisabeth Biström
   10 maj, 2021 at 16:26

   Ja, det tycker jag också är rimligt att försöka få betalt för. Antagligen ser köparen värdet i en skicklig inramning.

 • Svara
  Annette Castenhag
  20 september, 2021 at 15:37

  Ramningen tycker jag är viktig för vilka ramar man har på sina tavlor för övrigt i rummet, om de skall passa i hop med annan konst som finns på väggen. Så det kan finnas en poäng med en enkel inramning för att göra en omramning. Jag sätter alltid på syrafri passepartout på alla tavlor som skall ställas ut och de skyddas bättre när de sedan skall läggas ihop efter en utställning eller förvaring.

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.