Publicerad den 33 kommentarer

Så kan du sätta pris på dina målningar

”Vad ska jag ta betalt?” Det är frågan alla brottas med, som vill ställa ut eller fått förfrågningar om att sälja sina målningar. Jag vet precis hur svårt det kan vara.

När jag började ställa ut var min prissättningsstrategi att ta reda på vad andra konstnärer som var ungefär på min nivå tog, och så satte jag ett lägre pris än deras. Sedan frågade jag min sambo vad han trodde – han skakade på huvudet och höjde priserna så att jag nästan svimmade av skam. Jag sänkte. Sambon höjde på nytt, jag låtsades säga okej och sedan smygsänkte jag dem igen.

Det var inte en hundraprocentigt vetenskaplig metod.

Idag har jag inga problem att sätta pris – det ger sig med tiden. Men i början kan det verkligen vara svårt.

Jag har vid några tillfällen sett folk tipsa varandra om en formel man kan använda som stöd. Den tycker jag är bra! I min akvarellgrupp på facebook hittade jag en variant av formeln från akvarellisten och akvarellkursledaren Beatrice Jansson. Den lyder såhär:

“Man tar betalt för storlek på målningen gånger (X) en faktor mellan 20-100 som du bedömer själv.

Så här kan du tänka ungefär med faktorn:
100 = professionell konstnär som gått i konsthögskola. Målat 10 000 timmar
50 = målat ett tag och har etablerat sig, målat kanske 5 000 timmar
40 = målat några år
30 = målat ett par år
20 = nybörjare

Sen räknar du så här: Mät din målning (inte ram) i cm, höjd och bredd. Plussa ihop höjd+bredd och sedan multiplicerar du med din faktor. Summan du får fram är priset inklusive ram.

Räkneexempel på en målning som är 15×20 cm och faktor 30:

15+20=35 x 30(faktor) = 1 050 kronor inklusive ram.

Enkelt att prissätta och det blir sällan diskussion.”

Jag tycker att det här är smart! Det finns detaljer och invändningar man kan komma med om man vill, men med ett sådant här system kan man i alla fall få en rimlig startpunkt att utgå ifrån.

Vad säger ni, ska vi försöka sprida den här formeln, så att fler som funderar på att ställa ut eller sälja kan få tillgång till den? Dela gärna inlägget till vänner och bekanta som kan ha nytta av det.

Lycka till med utställningar och försäljning!

DELA, PINNA ELLER SPARA

33 reaktioner på “Så kan du sätta pris på dina målningar

 1. Hej Elisabeth! Jag tycker det är jättebra att ha en “ram” att gå efter när det gäller prissättning, och den tycker jag vi ska dela.
  Tack för dina trevliga inlägg
  Hälsningar Lena Bovin Adolfsson

  1. Intressant..Jag har inte gått i någon statlig”Konsthögskola “men jag har målat aktivt sen mitten av 80talet samt att jag har gjort andra skolor och gjort en särskilt genuin utbildning “på gatan” och en resa som faktiskt ingen kan upprepa..Jag är dessutom 50+ och invald I en rad konstnärliga sammanhang, figurerat i böcker. Ställt ut massor..Jag rankar mig själv som en “100”…utan tvekan.. hur tänker du kring detta?

   1. Hej Lars! Jag har heller inte gått konsthögskola och har en liknande bakgrund som din (bildlärarutbildning plus 25 års utställningsverksamhet i mitt fall, medlem i KRO etc.). Jag räknar mig också som profesionell konstnär. Så det låter helt rimligt att du också gör så i mina öron.

    Det finns tveklöst fler vägar till kunskap och kompetens än konsthögskolevägen.

 2. Hej Elisabeth ! Såå bra att få ta del av dina synpunkter om prissättning. Har funderat mycket över detta eftersom jag som ammatörmålare ställt ut mina bilder, visserligen i små sammanhang, men ändå….Det kommer att vara till stor hjälp och jag tycker att dela är jättebra ! Hälsningar Anne-Maj

 3. Jag tycker också att det här är en jättebra modell! Har sett den figurera i Facebookgruppen Akvarellmålarna några gånger. Delar vidare inlägget till en kompis som funderade kring detta så sent som i eftermiddags 🙂

  1. Jag har en känsla av att modellen kan få många att våga ta lite mer betalt. Det blir liksom en rimlig saklig grund att stå på. Hälsa kompisen lycka till!

   1. Bra tips Elisabeth! Jag har alltid haft svårt för prissättningen. Förmodligen varit blygsam i min bedömning? Jag har gått konstutbildningar och målat en del år…Men när du pratar om storleken..Hur räknar du då? Kvadrat?…

    1. En tavla 30cm x 40cm
     30 + 40 = 70
     70 x (din faktor) = pris

 4. Bra formel. Det jag tänker på att man vill ha betalt för inramningen. Jag låter en rammakare rama in svävande i låda och det brukar kosta mellan 1000 och 2500 beroende på storlek.

  1. Jag tror att en riktigt bra inramning ofta kan höja värdet – samtidigt är det svårt att säga någonting säkert tänker jag, för till syvende och sist är det ju den eventuella köparen som bestämmer vad målningen de facto är värd. Men det är klart – när du lyckas presentera en målning så att den kommer till sin fulla rätt, till exempel genom en vacker ramning, så ökar säkert möjligheten att den blir såld, även för ett högre pris.

 5. Ramningen tycker jag är viktig för vilka ramar man har på sina tavlor för övrigt i rummet, om de skall passa i hop med annan konst som finns på väggen. Så det kan finnas en poäng med en enkel inramning för att göra en omramning. Jag sätter alltid på syrafri passepartout på alla tavlor som skall ställas ut och de skyddas bättre när de sedan skall läggas ihop efter en utställning eller förvaring.

 6. TACK!
  Så bra tips och du känns så peppande och generös, det gillar jag.
  Ska gå din kurs också!
  Följer dig nu på Facebook och instagram.
  Många hälsningar
  Ulrika,
  Fins konst

  1. Så roligt att höra – tack ska du ha själv!
   Vänligen/Elisabeth

 7. Rätt pris är alltid vad köparen är villig att betala. Det bestäms inte av konstverket utan av vem konstnären är och vederbörandes position i konstvärlden. Utbildning, utställningstillfälle, rykte och försäljningsstatistik. Det mest korrekta priset sätts vid en auktion. Den mesta konst som produceras betraktas av auktionshusen som värdelös om inte konstverk av konstnären sålt för minst 1000 kr på auktion tidigare. Det är den bistra sanningen. Det kan låta cyniskt, men konst har ingenting med pengar att göra. Själv skall jag ordna en loppis där vem som helst får komma och ta konstverken, själva bestämma priset och skänka pengarna till välgörenhet.

 8. Hej tack för detta rättesnöre. En konstförening i min lilla stad vill titta på ngr målningar som visats i stadens skyltfönster. Styrelsen ska välja ut ngr av målningarna och jag ska bestämma vad de ska betala .Jag ska vara “tydlig med titel , vad de är värda och sen inköpspriset” 10% kan jag dra bort säger min kära make .Vad säger du?

  1. Hej Yvonne! Jag vet att det har blivit kutym att konstföreningar får köpa till lägre än ens vanliga priser, men om jag får sticka ut hakan lite tycker jag att det är ett oskick. Om det är några som borde vara måna om konstnärerna, som ju ofta har en tuff ekonomisk situation, så tycker jag att det borde vara just konstföreningar. När jag har blivit inköpt av konstföreningar har jag hållit samma pris som till andra köpare. De är värda det pris jag sätter. Du är fantastiskt skicklig – du kommer säkert få sälja de där målningarna till någon annan om konstföreningen inte väljer att köpa in dem.

   Hur du än väljer att göra: grattis till intresset! Välförtjänt!

 9. Tack…snälla.Har inte sett ditt svar förrän nu.Intressant detta med konstföreningars “snålhet”.Fint att jag såg det nu. Skall infinna mig där nästa vecka inför styrelsen tillsammans med mina tavlor. De är försedda med passepartout ej ram så det får jag räkna bort. Uppmanad att uppge priset på vad de är värda minus konstföreningens rabatt som jag får bestämma. Herregud!!

 10. skrev fel! och räknade fel (skrev en fyra för mycket!) efter att ha räknat om blev det 2460 vilket fortfarande känns mycket…

  1. Lätt hänt! Kanske du ska lägga dig någonstans mittemellan? Eller höja priset framöver, när det känns bra för dig? Stort lycka till med måleriet och vad roligt att du fått porträttuppdrag!

 11. Jättebra med en formel. Använde mig av den inför en utställning förra året och prissätter nu inför min utställning i september. Man känner sig mycket säkrare på att träffa rätt i pris. Hamnar på faktor 35 själv.
  Stort tack för detta som jag tycker vi ska sprida.

  1. Härligt att du fick användning av den! Roligt att höra.

 12. Jag har min första egna utställning nu o har använt mig av denna metod! Superbra.. tack

  1. Så fint att höra att den kom till användning!

 13. Tack för bra tips kring prissättning!
  Men om det kostar ca 1000 kr (någon skriver det här i kommentarerna) att rama in och jag vill sälja en A3 och “anser mig vara” faktor 25 blir det inte många kronor för själva målningen. Jag har ingen aning vad det kostar att rama in eller var jag kan göra det, men önskar mer än ca 80 kr för min bild. Tänker jag rätt?
  Är nyfiken på att försöka sälja något.

  1. Du kan rama in betydligt billigare än så. Om du vill ha passepartout går det att måttbeställa på nätet för en måttlig penning, och så kan du köpa ram i standardstorlek på t.ex. Ikea eller Bauhaus. Då blir summan rimligare.

   Sedan är mallen bara en startpunkt, tänker jag mig. Du är fri att justera priset precis hur du vill. En bra tumregel är att inte sätta ett alltför högt pris i början (kanske blir det för högt pris om du låter en professionell rammakare göra inramningen; då kostar det nog omkring tusenlappen eller mer), så att du blir tvungen att sänka senare. Då kan köparna som betalat mer ta illa vid sig. Bättre då att ligga lägre i början och höja priset allteftersom du får mer erfarenhet och ser hur lätt det går att sälja.

   Varmt lycka till!

   1. Tack snälla för svar!

 14. Hej!
  Relaterat till att priset som räknas ut är inklusive ram. Att det ju är olika värde i pris beroende på vilken duk man målar på och om den är uppspänd eller inte. Tänker att det också behöver tas hänsyn till när man prissätter tavlan. Det är ju också olika på kvalite av vilka färger man använt att måla med.
  Hur tänker ni om detta?

  1. Ja, modellen är förenklad. En startpunkt. Sedan finns det många faktorer som avgör det slutgiltiga priset – och ytterst landar man ju i huruvida någon blir sugen på att köpa målningen eller inte. Det är mer komplext än den här modellen ger vid handen, men jag tycker att den ger ett vettigt riktmärke att börja laborera utifrån.

 15. Det finns en liten inkonsekvens i det här resonemanget. Tänk tre tavlor som är t ex 20 x 30, 10 x 60, 12 x 25 resp 15 x 40 cm. Efter din beräkning blir priserna vid ex-vis faktor 50 2.500, 3.500, 1.850 och 2.750:- MEN alla tavlor är faktiskt lika stora . 600 cm2. Ett mera logiskt sätt är tycker jag ett pris ex-vis per kvadrat-cm. Höjd x bredd x cm-pris. faktor 50 skulle väl kunna vara ca 2:- Jag använder den metoden och tycker den funkar bra. mera konsekvent. Sen kan man ju lägga till eller dra ifrån beroende på vad man tycker om bilden och vilka material man använt.

  1. Jag glömde. det är ju bildyta som räknas. Sen får man lägga till kostnad för passepartout och ev ram.
   Vore intressant att höra vad ni anser om mina synpunkter. Bj

  2. Bra synpunkt! Dessutom är det ju en ännu enklare modell att utgå ifrån ett kvadratcentimeterpris. Man kan också kombinera metoderna och sätta ett kvadratcentimeterpris utifrån den nivå man bedömer sig vara på: amatör, mer erfaren, etc.

   Min poäng med att sprida den här mallen var att uppmuntra folk att ta mer än småpengar för sitt måleri. Jag ser så många duktiga människor ta betalt efter självkänsla – “inte kan väl jag…” Så synd, när de hade kunnat få mer betalt och kanske känt sig mer stolta över sitt arbete. Så alla modeller som leder åt det hållet tycker jag är bra!

 16. Om jag inte säljer med ram hur ska jag tänka då?

  Lena

 17. Hej! Några tips på hur man kan prissätta ”fine art prints”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.