Publicerad den 38 kommentarer

Akvarellskolan del tre: I vått och torrt

I den här delen av akvarellskolan ska vi prata om vatten.

Vattnet frigör pigmenten och är en förutsättning för att vi ska kunna måla med akvarellfärg. Men vätan kan också ställa till problem, om man inte har den någorlunda under kontroll. Vatten på fel ställe eller vid fel tidpunkt kan effektivt förstöra din bild. Mycket av akvarellmåleriet handlar därför om att få grepp om vattnet. Att få känsla för hur fuktigt papperet är, hur länge en färg behöver torka innan du kan måla över den och hur mycket vatten du har i penseln.

Men låt oss börja från början. Redan innan du börjar skissa bör du dyka ner i vattenburken, för att få ditt papper i bästa möjliga skick att måla på.

Att spänna upp ett papper

Den noggranna akvarellmålaren startar arbetet med att väta sitt papper och spänna upp det på en skiva så att det slätas ut och blir i optimal kondition. Akvarellpapper kan vara av olika kvalitet i sig själva, men du får ut papperets fulla potential först om du väter arket, spänner upp det med klisterremsor och låter det torka innan målningen. Jag vill dock erkänna att jag själv ofta hoppar över det här steget. Fördelen med att begå en sådan synd är att det är så enkelt att bara öppna ett akvarellblock, doppa penseln och sätta igång. Nackdelen är att ett torrt papper inte är helt optimalt att måla på. Färgen sugs inte in i papperet på samma sätt som i ett uppspänt papper och papperet brukar tendera att bukta sig mer om du målar utan att spänna det. Prova gärna båda sätten och bedöm själv hur stor skillnaden är. I många fall fungerar det fullt tillräckligt bra att bara ta fram ett papper och sätta igång.

För de tillfällen du vill förbereda papperet, går du tillväga så här.

1. Ta fram ett papper och en skiva att spänna upp papperet på. Plywood är ett lämpligt material, eller något annat som håller formen när det blir blött. Plexiglas, tjock foamboard, lackad masonit. I många år använde jag en gammal skjutlucka från en kasserad bokhylla – allt som är plant och tål vatten duger.

Plocka även fram klisterremsor, en burk vatten och en bred, platt pensel. Det kan vara en akvarellpensel eller en moddlare av enklast tänkbara kvalitet, det är inte så noga.

2. Lägg papperet plant på skivan och vät det, jämnt över hela ytan. Låt sedan papperet ligga en stund och dra in vattnet. En del doppar hela arket i vatten, blöter det i duschen eller fuktar på baksidan. Alla alternativ fungerar. Poängen är att papperet ska dra in vatten så att det sväller upp.

3. Riv av fyra klisterremsor, tillräckligt långa för att kunna fästas längs papperets sidor.

4. När papperet sugit in vattnet en stund (hur lång “en stund” är beror på hur mycket vatten du använt och vilken luftfuktighet som råder där du befinner dig, men låt oss för enkelhetens skull säga att det kan handla om 10-30 minuter) är det dags att klistra upp papperet på skivan. Kanterna på papperet ska ha torkat något. Pappersytan ska inte vara blöt, utan ha blivit sidenmatt. Efter att ha genomfört proceduren ett par gånger kommer du ha fått kläm på vad jag menar.

Lägg papperet så plant det låter sig göras (knöligheten kommer försvinna när papperet klistrats fast och torkat ytterligare), vät en klisterremsa i taget och klistra fast papperet på din skiva.

5. Låt nu papperet ligga tills ytan är torr. När vattnet dunstar krymper arket och spänns därmed ut.

Har allt gått som det ska, är arket nu alldeles slätt och i perfekt kondition att målas på. Även om ytan har torkat är papperets kärna en aning fuktig och därför kommer färgen när du lägger på den att sugas rakt ner i papperet på ett sätt som ger bästa möjliga förutsättningar att lyckas med ditt målande.

Återigen, om du vill strunta i det här momentet och måla direkt i ett akvarellblock – kör hårt! Jag lovar att inte skvallra.

Vått på torrt och vått i vått

Det finns två grundläggande sätt att måla akvarell: vått på torrt och vått i vått.

Vått på torrt innebär att du målar på torrt papper – antingen på tidigare omålat papper eller ovanpå en annan färg som fått torka helt innan du målar över den med ett nytt färgskikt.

Vått i vått betyder att du målar på en redan våt yta. Antingen våt av rent vatten, eller våt av vatten och färg.

Oftast består akvareller av kombinationer av de två teknikerna, och mycket av målandet består av att avväga när det lämpar sig med det ena eller andra och att avgöra hur våta eller torra de olika delarna av din bild för tillfället är. En stor del av tiden du lägger på att måla en bild är väntan på lagom nivå av torkning.

Låt oss testa teknikerna genom ett par övningar.

Vått på torrt: Välj tre färger och måla tre fläckar, ungefär 5×5 centimeter stora. Låt dem torka.

Vått i vått: Måla ytterligare tre fläckar. Var inte snål med pigment och vatten. Skölj rent penseln och välj ut tre nya färger. Ta gärna färger med distinkt olika pigmentegenskaper (se förra delen i akvarellskolan). Medan fläckarna fortfarande är våta, målar du med vardera av de nya färgerna under de tre fläckarna. Låt färgerna mötas och flyta ihop med varandra – vått i vått.

Vänta nu tills alltihopa har torkat.

När dina vått på torrt-fläckar är helt torra: måla med lätt hand på en ny färg, omlott över den första färgen, som på bilden nedan. Om det första skiktet var helt torrt, ska det kunna målas över utan att lösas upp av den nya färgen. Eftersom akvarellfärg är transparent (vissa pigment förvisso mer än andra), kan du på det här sättet blanda färger i tunna skikt ovanpå varandra. Tekniken kallas lasering.

Har dina tvåfärgade vått i vått-fläckar torkat nu? Blev de vackra, intressanta? Förstärktes eller dämpades de olika färgegenskaperna i dina olika kombinationer? (I akvarellskolan del två kan du läsa mer om pigmentens egenskaper).

Genom att experimentera på det här sättet kan du hitta användbara blandningar till framtida motiv. Spara arken och notera vilka färger du använde, så att du kan ha dem som provkartor senare.

Ett testmotiv

Nu vill jag föreslå att du testar att måla ett motiv där du behöver måla både vått i vått och vått på torrt. Du kan förstås måla vilket motiv du vill, men har du inget för handen kan du använda bilden nedan. Den har jag valt för att den passar bra för att öva på de två teknikerna.

Så här skulle jag gå tillväga för att måla det här motivet (ursäkta de oskarpa bilderna – jag åkte på semester utan min kameraladdare…):

Först skissar jag med lätt hand och en hård blyertspenna upp de olika delarna av motivet som jag vill ha med i min bild. Jag flyttar ner horisontlinjen litegrann och är noggrann med att få öarna på en helt rak linje; det syns direkt om en horisont är svajig. Jag flyttar lite på personerna i bilden och försöker ge dem rätt proportioner. I övrigt är det inte så noga att varje sten hamnar rätt – du behöver inte göra en exakt avbildning av förlagan. I ett kommande inlägg kommer jag skriva mer om skissande och komposition.

Dags att börja måla. Eftersom akvarellfärg är transparent kan man inte måla ljusa färger ovanpå mörka. Du behöver därför planera ditt målande så att du börjar med de ljusa delarna av motivet och sparar de delar som ska vara ljusa eller helt pappersvita omålade. I det här fallet är himlen och havet de ljusaste delarna av motivet. De har blåa och rosa nyanser som går in i varandra – här gäller det alltså att måla sådana nyanser vått i vått, så att färgerna flyter ihop.

Blanda till de färger du vill använda; jag tar ultramarinblå, permanent carmine red och paynes grey och löser upp dem i vatten i varsin grop i min palett. Jag tar ganska mycket vatten och inte så väldigt mycket färg, eftersom motivet är ljust. Ett tips är att blanda till lite mer än du tror att du kommer behöva – ibland har du inte tid att pausa och blanda ny färg när du målar vått i vått, för då kommer färgen på ditt papper hinna torka för mycket och när du börjar måla på nytt sprider den nya, våtare färgen sig in på det halvtorkade området, med rejäla blomningar som följd. Trist, om det som i det här fallet är en jämn yta du är ute efter.

För att få till jämna övergångar mellan de blå och rosa nyanserna, lutar jag min skiva medan jag målar. Jag kommer måla himmel och hav uppifrån och ner, med horisontella drag med penseln.

När jag målar bildas det en lång droppe med våt färg i underkant av den målade ytan. Så länge du har denna droppe “lever” målningen och du kan fortsätta fylla på nedåt med nästa penseldrag. Jag sköljer penseln i rent vatten mellan varje färgbyte.

När jag behöver ljusare färg, målar jag helt enkelt med rent vatten. Då späds pigmenten ut på papperet. Jag målar omväxlande med den röda och blå färgen tills jag kommit ända ner.

Medan färgen ännu är våt tar jag en mindre pensel med lite mer koncentrerad ultramarin, det vill säga mindre vatten och mer pigment, och drar några svep som ska antyda vågrörelser i vattnet. Om du har för mycket vatten i penseln vid det här momentet kommer det att uppstå blomningar allteftersom papperet torkar.

Papperet får fortsätta stå lutat medan det torkar. Om jag lade det ner plant skulle det uppstå blomningar när det våtare partiet längst ner skulle flyta ut mot det mindre våta partiet ovanför.

När det första färgskiktet är helt torrt är det dags att måla resten av motivet. Nu målar vi vått på torrt. Jag målar landtungan vid horisonten med paynes grey – här med ganska mycket pigment och mindre vatten än tidigare, så att färgvalören blir lagom mörk. Akvarellfärg blir ljusare när den torkar, så det är oftast inget problem om den ser för mörk ut medan du målar.

Stenarna i förgrunden målar jag med paynes grey och rå umbra. Ofta tycker jag att det blir bra att begränsa antalet färger i en bild. Det kan vara viktigare att på så sätt få en bild att hänga ihop, än att få fram varje exakt nyans du ser i verkligheten eller på fotot du använder som förlaga. Därför får paynes gray återkomma här, även om stenarna på fotoförlagan är mindre blå än vad den är. Den råa umbran tycker jag funkar bra att måla stenarna med, eftersom den granulerar fint och därigenom hjälper till att ge intryck av sträv stenyta.

Jag målar stenarna vått i vått med de två färgerna. De får flyta ihop ganska fritt, men jag försöker genomgående lägga den råa umbran på stenarnas vänstra sida och paynes grey på den högra, eftersom ljuset i bilden kommer från vänster.

Jag målar ganska flödigt, det vill säga med mycket vatten och pigment. Jag vill att stenarna ska “måla sig själva”, genom att pigmenten får skapa blomningar och kantbitningar. Här och där sparar jag ut konturer av stenar som jag lämnar omålade – de får ta form i nästa steg.

Bildens huvudpersoner målar jag fram med paynes grey spetsat med lite av den svarta färgen neutral tint.

Jag använder även neutral tint till att markera ut de mörkaste skuggorna på och runt stenarna. Fiskarpojkens byxor målar jag med rent vatten och sedan låter jag en droppe paynes grey klättra upp från stövlarna.

När det första färglagret på stenarna har torkat, går jag över dem en gång till och målar de stenar jag tidigare sparade ut. På ett par ställen droppar jag i lite permanent carmine – samma som jag använde till himmel och hav – för att binda ihop bilden färgmässigt.

Några detaljer finputsade och bilden är färdig!

Testa gärna att måla din exempelbild på olika sätt. Du kan till exempel prova vad som händer om du inte vinklar papperet medan du målar bakgrunden – hur rör sig vattnet då och vad händer när färgen torkar? Prova om olika färger med olika pigmentkaraktär är lättare eller svårare att använda till ett sådant här motiv. Prova vad som händer om du pausar målandet mitt i arbetet det första färgskiktet och försöker fortsätta med våt färg i halvtorr färg. Prova att måla hela motivet vått i vått. Experimentera loss och lär känna graden av torrhet och väta.

Hoppsan…

Vatten och pigment är flyktiga saker, ibland dansar de iväg okontrollerat på papperet. Då kan det bli överraskande bra, eller alldeles förstört. Ett vanligt misstag är att man går in med nästa färg för tidigt, innan det förra skiktet hunnit torka helt, med resultatet att istället för de två ytor man ville ha, blandar färgerna sig på ett sätt man inte ville. Då någonting sådant händer, gäller det att rätta till missödet snabbt och så gott det går. Ett sätt är att trycka en tuss hushållspapper på den färgklick du vill ta bort. Tryck rakt ner, så att färgen sugs upp. Om det är mycket färg och lite vatten där du vill korrigera, kan du först försiktigt lägga på mer vatten och vänta några sekunder så att pigmenten löses upp lite mer, innan du trycker med hushållspapperet. Ibland kan du med lätt hand försöka lösa upp färgklicken med penseln innan du trycker till med hushållspapperet. Olika pigment är olika lätta att på det här sättet stämpla eller tvätta ur. En del pigment biter sig snabbt fast och kommer att lämna ett synligt spår, medan andra ger vika och låter sig lyftas bort nästan helt.

  

Prova gärna med dina färger, så att du lär dig att få en känsla för om ett misstag kommer gå att rädda upp eller inte. Ibland får man gilla läget och försöka måla över eller använda misstaget i kompositionen. Var alltid försiktig när du försöker lyfta bort färg från papperet, så att du inte gnuggar och skadar papperets yta.

Lycka till med målandet och skriv gärna en rad i kommentarsfältet om du har frågor eller tips på temat vatten!

DELA, PINNA ELLER SPARA

38 reaktioner på “Akvarellskolan del tre: I vått och torrt

 1. Intressant-att du delar med dig av dina kunskaper också! Har själv överlämnat mig i målandets värld på heltid. Följer dig på fb också! Keep up the good work!

  1. Hej kollega! Tack och trevligt att följas!

  2. Hej kollega! Jag följer dig också med intresse! Trevligt att du hittat hit!

 2. Så glad jag blev när jag hittade din akvarell skola på nätet. Tack för att du delar med dig av ditt kunnande. Stor kram

  1. Så roligt att höra att du gillar den!

 3. Ååå så bra med lite hand fasta / släppa loss råd i färg & vatten .. mi löv & följer. häls Anette Björklund

  1. Så kul att du gillar Akvarellskolan!

  2. Äntligen någon som enkelt kan förklara grunderna! Något jag saknat under mina tafatta försök! Tack!

   1. Fint att höra! Lycka till med måleriet! /Elisabeth

 4. Jättebra! Tack!

  1. Roligt att höra- tack själv!

 5. Denna jätte varma Ssommar är nästan slut och jag har inte kommit längre med din kurs. Den här övningen ska jag göra idag hoppas jag. Ska bli så bra att du kommer till oss och håller en lektion. Kram Sinikka

 6. 1000 tak for dine gode råd og brugbare akvarelskole! Kunne du lokkes til at lave flere anvisninger ligesom det, du har gjort ift billedet af en mand + dreng i solnedgang ved vandet? Det var rigtig sjovt at følge din fremgangsmåde og gode tips og dejligt med fotos af arbejdsgangen. For mig var det nemmere end at følge en video

  1. Fint att höra att du tycker att akvarellskolan är användbar! Jag kan absolut göra fler sådana fotoserier. Tack för tips!

 7. Jag blev jätteglad över att hitta hit! Provade direkt med testmotivet och är riktigt nöjd med hur det blev. Tusen tack! Gillade både färgval och motiv och fortsätter nu med fler övningar jag hittar hos dig. Hade så gärna besökt din utställning också, men missar den tyvärr.

  1. Så roligt att höra! Det kommer fler tillfällen att se utställningar.

 8. Fråga
  Jag är en glad amatör som har stora krav på mig själv därför denna fråga?
  Kan man väta( alltså blötlägga papperet i förväg) inför en målning som jag vill göra några dagar senare.
  Där vill jag måla ( vått i vått) på vissa ställen och vått i torrt på andra ställen, tacksam för svar
  MvH Danne Ridmark

  1. Det är en jättebra fråga, som jag själv har funderat över. Poängen med att väta papperet är dels att det då går att spänna upp och dels att papperet kommer i god kondition för att målas på. Det blir fuktigt i kärnan, vilket gör att det absorberar färg/vatten på ett bra och förutsägbart sätt. Färgen sugs liksom rakt ner i papperet när det möter fukten i kärnan. Så frågan är alltså hur länge den här goda konditionen kvarstår. De flesta skulle nog säga att det håller i några timmar, eller en dag kanske. Det beror både på hur tjockt papperet är – alltså hur mycket vatten det kan absorbera och hålla – och luftfuktigheten på platsen. Men jag tycker mig ha obserververat att ett papper som en gång har fuktats behåller sina goda egenskaper längre än så. Det är som om strukturen förändras på något sätt. Själv kan jag ofta lämna en målning och återkomma till den dagar eller veckor senare. Inga problem. Jag tycker du gott kan prova dig fram med det.
   Ha det så roligt och frustrerande och intressant med måleriet framöver!

 9. Helt ny på det här med att måla och försöker samla på mig så mycket information jag kan för att komma igång. Självförtroendet är inte på topp och vill gärna våga och klara av att misslyckas.

  1. Varmt lycka till! Hoppas att du får mycket glädje ur målandet.

 10. Detta ser enkelt ut..
  Men det är jättesvårt.
  Det fick jag precis uppleva. Man blir arg
  Jag har en bild av hur det ska se ut fast färgerna och vattnet vill åt ett annat håll. Tålamod är inte min starka sida. (Målar med Olja annars)

  Elisabeth har en otrolig talang. Bara att lyfta på hatten.

  Mvh David Kihlberg

  1. Tack så mycket, David! Det finns sannerligen flera viljor i akvarellmåleri, din, vattnets, pigmentens och papperets. Ibland luftfuktighetens, dessutom. Frustrerande, tveklöst. Men så belönande när man lyckas leda alla åt någorlunda samma håll. Lycka till!

 11. Tack 🙂

 12. Tack för att du så generöst delar med dig av din kunskap! Jag har målat till och från under några år, men sista tiden inte tyckt att jag utvecklats. Nu hoppas jag nystarta genom att följa din kurs.

  1. Tack för de fina orden! Lycka till!

 13. Hej, jag har börjat måla akvarell och undrar om du har tips på bra akvarellblock som tål mycket vatten och icke tussarar sig/löses upp? Vill heller ej ha de för mönstrat, utan rättslät yta.

  Mvh Emily p

  1. Hej! Jag tycker att Arches 300-gramsblock med fin gräng är toppen! The Langton Prestige är också ett skönt papper. Det har lite finare gräng – är alltså slätare – än Arches.

 14. Vilka färger använder jag för att få kväll/natt känsla.?

  1. Nästan vilka som helst… Det kan finnas många olika ljus och färger på natten. Mitt bästa tips är att se efter, fota många referensbilder och prova olika kombinationer. Ofta blir man överraskad när man verkligen tittar efter och letar efter färger – de är många gånger helt andra än de man tror.

 15. Tack Elisabeth.

 16. Hej,
  Tack för att du är så generös med att dela din kunskap och tid!
  Jag har en fråga ang remsor.
  När målningen är klar, hur gör du då?
  Skär du bort innanför alt. utanför remsan eller drar du bort remsan eller annat?
  Mvh
  Mican

  1. Hej! Tack själv! Jag brukar skära bort remsan, och sedan rama in med passepartout så att den skurna kanten försvinner. Jag har hört en del säga att de lyckas fukta remsan, så att den går att dra bort, men det har aldrig lyckats för mig. Ibland sätter jag först remsa och sedan vanlig maskeringstejp innanför, så att det blir en vit kant på papperet när jag skurit bort remsan och tagit bort tejpen. Det blir fint, tycker jag!

 17. Tack Elisabeth, jag vill inget hellre än att komma igång igen med mitt måleri….jag tror att jag fick tillräckligt med inspiration och jättebra tips av dig, så nu är det bara upp till mig själv.
  / Lena

  1. Så fint att höra! Varmt lycka till!

 18. Hej, tack för en bra och fin illustration!
  För en riktig nybörjare som mig är det bra att kunna följa med i de olika skeendena .
  Det var kul att försöka måla lika dant som din.
  Mvh Peder

  1. Så roligt att höra, Peder! Tack ska du ha!

 19. Hej! Kul att du delar med dig av din kunskap! Är det permanent sap green du har i den gröna målningen men vilken gul ? Och nåt mer?

 20. Mycket trevliga tips och råd, oerhört skickliga kompositioner och djup du har i dina akvareller. Problemet som nybörjare har man alltid besvär med att hantera tekniskt det här med ljus kvintessen vare sig det är vått i våt eller våt på torrt. Skulle vara intressant med någon kommentar och givetvis praktiska tips att tänka på. Vänligen Alf P Lindholm, ser framemot din inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.