0 I kategorin Ditt och datt/ Konstnärsliv/ Livsfunderingar

Två kreativa nyårslöften

Jag brukar inte hålla mig med nyårslöften, men jag har lust att göra ett par saker och eftersom det snart är nyår, så kan de ju lika gärna få den titeln.

Det första är att lära mig spela gitarr. Jag vill minnas att jag inte var helt kass på musiklektionerna i det svunna 1990-talet. En Ball Groda Dansar Aldrig Ensam. Så vill jag minnas att strängarna hette, till exempel.

En god vän gav vårt hushåll en gitarr för något år sedan. Igår gav jag den en ärlig chans och dammade av de gamla musiklektionsackorden. Idag försökte jag mig på lite fingerplock. Det gick faktiskt hyfsat, kolla:

View this post on Instagram

Jag fick plötslig lust att lära mig spela gitarr. Igår övade jag in några ackord och idag lärde jag mig den här lilla plocktrudelutten. Jättekul och himla svårt! Det känns som träningsvärk i huvudet. Det måste vara nyttigt. Jag tror att det är bra att försäka lära sig någonting nytt med jämna mellanrum. Så att hjärnan inte stelnar till. Jag ger mig själv i nyårslöfte att lära mig att spela på den här grejen under 2020. Finns det någonting du har lust att lära dig under nästa år? . . . I got a sudden urge to learn how to play the guitar. Yesterday I practiced some basic chords, and today I got this little fingerpicking pattern down. So fun and really hard! My head feels like it has done a workout. I figure that gotta be healthy. I think it's good to try to learn something new every once in a while. So that the brain doesn't grow all stiff. My new year's resolution for 2020 will be to learn to play this thing. Is there something you want to learn during next year? . . . #nyårslöfte #lek #kreativitet

A post shared by Elisabeth Biström (@elisabethbistrom) on

Jag vill inte egentligen ha det här spelandet till någonting särskilt. Mest vill jag bara lära mig någonting svårt och nytt, för att träna huvudet lite. Jag tror att det är nyttigt och viktigt att göra det då och då, lära sig någonting nytt. Så att hjärnan inte stelnar till.

Det andra löftet är att fortsätta på inslagen bana med att sänka mina perfektionskrav på mig själv. Ett sätt kan vara att skriva mer. Jag har säkert trettio halvskrivna blogginlägg – varav flera nya delar till min akvarellskola – som jag aldrig kommit till skott med att publicera, för att jag fastnar i att fila och fila på dem. Helt onödigt, egentligen. Tror jag att det ska dyka upp någon sträng människa med rödpenna, som ska markera stavfel och felsyftningar? Och om så vore – vad skulle det ens göra?

”Done is better than good”, skriver författaren Elizabeth Gilbert i sin bok ”Big magic – creative living beyond fear”. Det får bli mitt ledord för 2020.

Har du några nyårslöften på lut?

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: