Publicerad den 11 kommentarer

Ett snällsträngt råd till aspirerande konstnärer: ha en hemsida

Jag lade upp en grej på Instagram igår, några bilder av en målning jag håller på med. Strax efter att de hade publicerats fick jag ett varningsmeddelande: mina bilder bröt eventuellt mot plattformens regler fick jag veta och Instagram skulle därför se till att inlägget inte skulle visas för så många. Idag såg jag den ena förbryllade konstnären efter den andra visa upp bilder som mötts av samma meddelande, eller som plötsligt plockats bort helt och hållet. En glitch i systemet förmodar jag – såtillvida inte landskapsakvareller plötsligt anses stötande.

Det är inte särskilt ovanligt att Instagram beter sig så här. Varje gång det händer sänder jag en tacksam tanke två år bakåt i tiden. Det var då jag gjorde en ordentlig renovering av min hemsida och startade mitt nyhetsbrev, just för att jag hade insett hur bräckligt det är att förlita sig på sociala medier som kontaktyta. Du äger inte plattformen och det händer inte sällan att olika systemfel ställer till det för användarna.

En konstnärsbekant till mig blev plötsligt av med hela sitt Instagramkonto. Hackat. Alla bilder och alla kontakter plötsligt borta. Häromdagen lyssnade jag på en intervju med en australiensisk konstnär, vars Facebooksida hade gått samma öde till mötes. 200 000 följare – upp i rök. Det händer små som stora konton.

Jag vill inte skrämmas, men jag vill ytterst vänligt (och litegrann strängt) uppmana dig som är en aspirerande konstnär att ha en riktig hemsida. Inte bara använda de för tillfället enklaste och populäraste apparna för att visa upp ditt arbete. Dels för att de inte är alldeles pålitliga. Dels för att de faktiskt inte kommer finnas kvar i det långa loppet. Eller kanske ens i det korta loppet! Om någon för bara ett par år sedan hade sagt att Twitter skulle köpas upp och köras i botten av Elon Musk hade det låtit osannolikt. Men saker förändras och även dagens nätjättar har ett bäst före-datum. Har du inte en egen plats på nätet riskerar du att allt ditt bildmaterial och alla som följer ditt arbete försvinner när nästa stora skifte i sociala medie-landskapet sker.

Alltså: gör dig en hemsida. Börja enkelt, om det känns svårt och stort. När jag skapade elisabethbistrom.se år 2012 behövde jag lära mig att koda HTML för att få den någorlunda funktionell. Gissa om det kostade många timmar och mycket tandagnisslan? Gissa också om det var värt mödan.

Numera finns det hemsideplattformar med designmallar, som gör att du kan ha en snygg, fungerande hemsida uppe på några timmar. Investera den tiden – du kommer vara glad att du gjorde det den dagen en Elon eller en Donald eller någon annan glad dollarmiljardär köper upp Instagram och gör om det till ett ställe du inte längre har lust att spendera din dyrbara tid på.

Några tips på vägen:
– Håll designen enkel. Du kan utveckla hemsidan med festliga funktioner senare. Få upp några bilder av din konst och av dig själv, en presentationstext och ett sätt att kontakta dig, så har du en bra start.

– Håll nere bildstorleken. Stora bilder (över sisådär 200 kB) kan göra hemsidan trögladdad och onödigt stor. Du kan justera bildstorleken i telefonens bildredigeringsfunktion.

– Het hela ditt namn. Jag noterar särskilt att många kvinnor bara kallar sig vid förnamn eller använder ett gulligt klingande smeknamn i konstsammanhang. Kanske för att inte väcka anstöt eller för att inte verka ta sig själva på för stort allvar? Jag fattar allt sådant där. Men om du vill att din konst ska tas emot med respekt gör du klokt i att låta hemsidenamnet signalera det. Ett enkelt förnamnefternamn.se fungerar bra. Det behöver inte vara snitsigare än så.

– Tänk på vilken riktning du guidar besökaren att ta. Det är vanligt att hemsidor leder besökare vidare till ägarens sociala mediekonton. Det blir lite som att bjuda hem någon och genast visa gästerna på dörren. Låt istället dina sociala medie-konton leda gästerna till din hemsida. Då jobbar de plattformarna för dig, istället för tvärtom.

– Bara kör! Det är bättre att starta mycket enkelt och sedan bygga vidare, än att göra upp stora planer som inte blir av. En hemsida är lite som en trädgård. Den blir aldrig färdig, utan utvecklas i takt med att kunskaper och idéer växer fram. Det är bara att greppa spaden och börja gräva.

Frågor på det? Ställ dem i kommentarerna så ska jag svara efter bästa förmåga.


MER PÅ SAMMA TEMA:

DELA, PINNA ELLER SPARA

11 reaktioner på “Ett snällsträngt råd till aspirerande konstnärer: ha en hemsida

 1. Bra tanke! Och tack. Jag bordlägger härmed min plan att stänga min hemsida, som jag upplever som trögjobbad och instabil, dyr därtill. Men ja. du har så rätt Tack! <3

  1. Härligt! Kanske dags för en flytt? Förstås med tillbörlig inflyttningsfest för att fira!

 2. Vad kostar en hemsida att hålla?

  1. Allt ifrån noll kronor och uppåt. Det finns utmärkta mallar att använda på plattformar som Wix eller WordPress, som gör det enkelt att sätta igång en hemsida, utan någon kostnad alls. Sedan kan man om man vill bygga ut därifrån, med ett eget domännamn för någon hundralapp per år (så att man t.ex. kan heta elisabethbistrom.se istället för elisabethbistom.wix.se) och ett så kallat webhotell där man kan lägga hemsidan om man vill att den ska kunna ha fler funktioner än gratisvarianterna har.

   Jag startade med en gratis wordpress-hemsida 2012 och har byggt vidare därifrån.

 3. Hej!
  BRA! Det är huvudet på spiken!
  Tror inte att det bara är jag som ibland tröttnar på sociala/asociala media och dess nyckfullhet beroende på vem som äger och styr över dem.
  Har ett utkast till en hemsida som borde vara moget snart.

  1. Så kul! Ska bli roligt att få titta in hos dig när du har lanserat den!

 4. Bra tips och bra tanke! Jag har varit inne på att göra en hemsida för att helt enkelt bredda mitt fönster utåt. Men istället har jag nu köpt en plats på Konst.se . Tänker att det är nästan som att ha en hemsida.

  1. Härligt! Ett bra första steg – jag håller tummarna att du så småningom gör en hemsida också! Så har du en plattform som du äger och kan styra och utforma precis som du vill.

 5. Hur funkar det då med betalning och skatt när man bara sätter upp en hemsida?

  1. Tänker du om du säljer konst via hemsidan? Det finns flera alternativ till hur man kan sälja. Det enklaste är att bara låta folk kontakta dig via e-post och så låter du dem betala via swish eller faktura. Det mer avancerade tillvägagångssättet är att ha en webbutik – det passar för den som räknar med att sälja ganska mycket. Då är betalningssystemet integrerat, så att man kan betala med kort eller swish eller klarna t.ex.

   När du säljer – oavsett om det är via hemsida, utställningar eller på annat sätt – så ska du deklarera överskottet du gör i din vanliga deklaration, på blankett T2. Överskottet är alltså det du har tjänat efter att du räknat bort alla utgifter du har haft för verksamheten. Spara alla kvitton.

   Om du säljer mycket och börjar ha det som en mer stadig deltidsinkomst är det dags att starta en firma, men så länge det är en sidoinkomst som kan anses vara en hobby är det bara att deklarera överskottet i din vanliga, privata deklaration.

   1. Tack för bra läsning om egen hemsida! En fråga; hur räknar jag egentligen ut överskottet på ex en akvarell 30*40 cm..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.