Publicerad den 4 kommentarer

Kontorstid

Jag har ett dåligt mönster av att kolla av jobbgrejer på mobilen när som helst på dygnet. Det är inte bra, varken för kreativiteten eller livsglädjen. Jag märker av stresstecken, som att jag får ett irritationspåslag när jag får en notifiering från någon av mobilens appar, “vad är det nu då?!”. Jag tappar koncentrationen och arbetsron.

Nu är det dags att göra något åt saken. Det här är mina tre nya arbetsrutiner:

1. Jag kollar mailen – som i stort sett uteslutande handlar om jobbgrejer – under arbetstid på vardagar, men inte på kvällar och helger. För att inte bli stressad av att inte svara under helgerna, gör jag det till en fredagsrutin att avsluta arbetsveckan med att slå igång ett autosvar. Jag ska försöka göra det till en ritual, som markerar en tydligare skillnad för mig själv mellan jobb och ledighet.

2. Jag avsätter samlad tid för att sköta administrativa jobbuppgifter, istället för att göra dem lite då och då. För att de här uppgifterna – som egentligen inte är särskilt betungande – inte ska kännas som små måsten som surrar i bakhuvudet och smittar ner hela arbetsdagarna, ska jag göra dem vid datorn i köket, istället för att hantera dem i mobilen därhelst jag råkar befinna mig. På så sätt kan jag hålla ateljén befriad från annat arbete än det kreativa. För mig blir saker lätt laddade med stämning och innebörd. Om jag ofta får påminnelser om att göra ditt och datt när jag sitter i ateljén, så förknippar jag känslomässigt den platsen med känslan som påminnelserna frambringar. Så är det väl för alla, antar jag? Jag störs ganska mycket av det, så jag ska vara noggrannare med att hålla vissa platser, och tider, fredade.

3. Jag använder mobilen bara för privat bruk under kvällar och helger. Alltså bara för typ att lyssna på ljudböcker och umgås med familj och vänner. Vid sängdags lägger jag telefonen utanför sovrummet.

Jag ger det en månad, sedan ska jag försöka utröna om det gjort någon skillnad.

Är det någon mer än jag som har svårt att hantera den ständiga kontaktbarheten, uppkopplingen och möjligheten att “bara kolla mailen lite snabbt”? Har ni några bra tips på förhållningssätt och strategier?

DELA, PINNA ELLER SPARA

4 reaktioner på “Kontorstid

 1. Jag har inga bra tips, är tyvärr väldigt bra på att intala mig själv att Jag ska bara… Men jag känner igen det där med att känslan för en viss plats. Det är synd om ateljén ska förknippas med stress, när det borde vara tvärtom. Det låter klokt med rutiner. Hoppas du är bättre än jag på att följa dem 🙂

  1. Hehe, jag kom på mig själv igår kväll med att ligga till sängs och scrolla på insta. Så rutinen höll alltså i sisådär nio timmar… Men jag ryckte upp mig och lade strängt ut telefonen i hallen och det kändes gott och välgörande. Dåliga vanor tar nog lite tid och träning att bryta.

 2. Bra tips! Men jo, jag är likadan – är jätte lättdistraherad och kollar min mail och annat allt för ofta istället för att producera.

  Något som hjälpt mig massor, som jag lyckats hålla i snart ett år, är att ha en vanlig knapptelefon på arbetstid + när jag inte är hemma. Det har gjort underverk för mitt fokus och produktivitet.

  Blir inspirerad av ditt schema, så är peppad att införa något liknande hemma också.

  1. Oj, vilken utmanande tanke, att ha knapptelefon. Ibland blir jag skrämd av hur mobilberoende jag är, och hur fort det har gått att bli det. Vad kan det vara, åtta år sedan, som jag skaffade en smartphone – och nu känns det obegripligt hur vardagen skulle se ut utan. Jag blir väldigt sugen på att prova din modell. Ja, banne mig. Det ska jag göra. Tack!

   Min sömn är för övrigt märkbart bättre, nu när jag lämnar telefonen utanför sovrummet. Lyckat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.