2 I kategorin Ditt och datt/ Hemma på torpet/ Konstnärsliv

Hur var det nu med den där Pythagoras?

Någon gång när jag gick i högstadiet förekom en lång diskussion mellan en av mina klasskamrater och matematikläraren: vad skulle det tjäna till att lära sig att mäta omkretsen på en cirkel? ”Om du ska steka plättar?”, försökte läraren. Då kanske det vore intressant att veta dessas storlek? Som om plättar inte hade en stekpannas storlek. Så dumt. Jag suckade i kör med frågeställaren.

Själv var jag en halvmotiverad elev på mattelektionerna. Det var segt att tänka så intensivt som matematiken kräver, men häftigt när det då och då gick upp ett ljus.

Om det gick upp ett ljus när läroboken gick igenom Pythagoras sats minns jag inte. Sannerligen minns jag heller inte själva satsen. Men jag inser att jag skulle behöva minnas den nu, för idag sitter jag framför en bädd av grus på vilken jag inom några dagars tid förhoppningsvis har murat en grund till min blivande ateljé och för att denna grund ska ha formen av en rektangel och inte en romb vore det hjälpsamt att ha kryssmätt diagonalerna.

Någonting gånger någonting upphöjt i två gånger hypotenusan?

Äsch.

Jag återkommer när uppgiften är löst.

2 Kommentarer

 • Svara
  Elisabeth
  18 juni, 2018 at 22:51

  Du är på rätt väg. Hypotenusan i kvadrat = summan av kateterna i kvadrat. Låt oss kalla långa väggen a, korta väggen b och diagonalen c. a x a + b x b = c x c. Smart att använda Pythagoras sats. En annan variant är att mäta vinkeln mellan katetern och diagonalen. 45 grader kan väl vara lämpligt, va’? Om det är ett rätvinkligt hus du tänkt dig, vill säga…

  • Svara
   Elisabeth Biström
   19 juni, 2018 at 04:11

   Tackar! Pythan var inte dum. Nu står grunden där, rätvinklig och grann. Idag blir det murning!

  Skriv en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  %d bloggare gillar detta: