Publicerad den 2 kommentarer

Hur var det nu med den där Pythagoras?

Någon gång när jag gick i högstadiet förekom en lång diskussion mellan en av mina klasskamrater och matematikläraren: vad skulle det tjäna till att lära sig att mäta omkretsen på en cirkel? “Om du ska steka plättar?”, försökte läraren. Då kanske det vore intressant att veta dessas storlek? Som om plättar inte hade en stekpannas storlek. Så dumt. Jag suckade i kör med frågeställaren.

Själv var jag en halvmotiverad elev på mattelektionerna. Det var segt att tänka så intensivt som matematiken kräver, men häftigt när det då och då gick upp ett ljus.

Om det gick upp ett ljus när läroboken gick igenom Pythagoras sats minns jag inte. Sannerligen minns jag heller inte själva satsen. Men jag inser att jag skulle behöva minnas den nu, för idag sitter jag framför en bädd av grus på vilken jag inom några dagars tid förhoppningsvis har murat en grund till min blivande ateljé och för att denna grund ska ha formen av en rektangel och inte en romb vore det hjälpsamt att ha kryssmätt diagonalerna.

Någonting gånger någonting upphöjt i två gånger hypotenusan?

Äsch.

Jag återkommer när uppgiften är löst.

DELA, PINNA ELLER SPARA

2 reaktioner på “Hur var det nu med den där Pythagoras?

  1. Du är på rätt väg. Hypotenusan i kvadrat = summan av kateterna i kvadrat. Låt oss kalla långa väggen a, korta väggen b och diagonalen c. a x a + b x b = c x c. Smart att använda Pythagoras sats. En annan variant är att mäta vinkeln mellan katetern och diagonalen. 45 grader kan väl vara lämpligt, va’? Om det är ett rätvinkligt hus du tänkt dig, vill säga…

    1. Tackar! Pythan var inte dum. Nu står grunden där, rätvinklig och grann. Idag blir det murning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.