Vissa dagar känner jag mig klar att gå och lägga mig redan klockan 08.15. Då sitter jag i bilen, nyss hemkommen från att ha lämnat min son på skolan och min dotter på förskolan, efter en rörig morgonrusch.
Tröttheten kommer sig av bristande rutiner och, följaktligen, många beslut: i vilken ordning ska jag göra saker och vad ska göras? Väcka sonen samtidigt som jag går ner med dottern, eller låta honom dra sig en stund? Ägg, müsli eller smörgåsar? Blöjbyte innan frukost eller efter? Vilka kläder? Var det gympa eller simträning idag; var finns badbyxorna? Oj, i tvätten? Var finns hans andra par? Ska det regna idag? Är galonbrallorna här eller kvar på skolan?
Sådär kan en dålig morgon fortsätta, och när jag rullar tillbaka in på parkeringen hemma har jag redan fattat trettiofem beslut och försökt lägga arton saker på minnet inför dagarna som kommer.
Inte den bästa starten på en arbetsdag där kreativ energi är grunden för mitt jobb.
Lynchs lunchknep
I en intervju jag såg igår med den nyss bortgångne filmskaparen David Lynch berättade han om vad han äter till lunch och middag:
Lunch: tomater, tonfisk, fetaost och olivolja.
Middag: kyckling, broccoli och sojasås.
Samma varje dag.
Anledningen? Jo, den förutbestämda vanan kring vardagligheter som lunchmenyn gav honom utrymme att “mentalt ge sig av till en annan plats”. Platsen där hans fantasivärldar kunde ta form.
Rutinen att skapa skaparutrymme med hjälp av rutiner delar Lynch med många kreatörer.
Psykologen Mihaly Csikszentmihalyi, (mest känd för att ha myntat begreppet “flow”), upptäckte när han undersökte hur exceptionellt kreativa personer bär sig åt, att de ofta har gjort rutin av sådant som många av oss vanliga dödliga spiller tid och engergi på att fatta nya beslut om på daglig basis. Forskarna, konstnärerna, innovatörerna och författarna han intervjuade kunde till exempel berätta att de bestämt sig för att bära samma kläder varje dag, för att spara hjärnutrymme till viktigare saker.
Att det fick dem att framstå som lite udda var ett pris värt att betala för friheten det gav dem att fokusera på sitt kreativa arbete.
Vår beslutsbudget är begränsad
Anledningen att beslutsfattande, även kring bagateller som vilka byxor man ska välja för dagen, kostar kreativ kraft är att vi tenderar att drabbas av beslutströtthet om valen blir för många.
Du kan tänka dig att du har en begränsad beslutsbudget; ett visst antal beslut du orkar fatta varje dag. Om du behöver prioritera – vilka dagliga beslut kan du avstå, genom att göra rutin av dem, för att ha beslutsbudgetutrymme över till dina kreativa projekt?
En överenskommelse med dig själv
Författaren Anne Lamott poängterar också vikten av att göra rutin av sitt skapande. Vad du gör som författare, säger hon är att “du sätter dig ner och gör dina skalövningar varje dag, och vad som än händer får du något jobb gjort.” Gör en överenskommelse med dig själv, är hennes råd. Alltså: spara dig själv energislöseri genom att fatta beslut på förhand om vad din rutin ska vara.
(För dig som inte är bekant med Anne Lamott rekommenderar jag varmt hennes bok Bird by Bird – Some Instructions on Writing and Life, och/eller detta osannolikt roliga föredrag från 1996 där hon pratar på temat för boken: om hur man fångar idéer, står ut med sina kassa första utkast och lär sig att starta upp och fullfölja kreativa projekt.
Alvas kvällsrutin
I mitt vardagsliv utanför konstnärsjobbet märker jag ofta att de delar av dagen som fungerar allra bäst är de vi gjort till rutin. När ramverket är givet blir friktionen mindre; vi kan fokusera på innehåll istället för att förhandla om vad som ska göras.
Ett exempel är att vi inrättat en fysisk lekstund varje dag mellan middag och kvälls-teve, där jag, min sambo och barnen röjer den sista energin ur kroppen, så att vi sedan lyckas varva ner inför kvällen. Som bonus får jag hoppa hopprep med en tjutande glad tvåårinng och lida förnedrande nederlag i brottning mot min åttaåring.
När det så småningom blir dags att få barnen i säng har min sambo rutinen att fråga vår tvååring Alva samma sak varje kväll: “Ska vi gå och läsa Juliaboken?” Alva, som förut brukade protestera högljutt mot att gå och lägga sig, svarar genom att samla alla sina gosedjur i famnen: apan och apan, mammanallen, lilla nallen, dinosaurien Bracke, hunden och Nalle-Maja. Sedan hojtar hon “onatt, mamma!”, jag hojtar “onatt Alva!” tillbaka, och så travar de iväg.
Hon har hittat vila i rutinen – och lärt mig en viktig läxa om vikten av att sluta spilla kraft på att uppfinna vardagshjulet om och om igen.
Min ateljéritual
Eftersom jag i grund och botten (som du kanske anat vid det här laget) är en ganska rörig person, har jag tagit med mig rutinmetoden till ateljén. Den dagliga ritualen är enkel och effektiv: jag tänder en brasa och funderar över dagens arbetsuppgifter medan elden tar sig. Stänger kaminluckan, slår igång en podd och målar fram till lunch. Resten av dagen kan få bli mer ostrukturerad; på det här sättet har jag alltid fått det viktigaste gjort först. Och jag slipper slösa energi på att fatta beslut om hur förmiddagen ska se ut.
Hur ser dina rutiner ut?
Har du beslutsbudgetutrymme kvar till dina kreativa projekt, eller finns det områden där du skulle kunna spara på ork genom att göra rutin av vardagssysslor? Berätta i kommentarsfältet så kan vi tipsa varandra om förenklande rutiner som skapar utrymme för ett mer kreativt liv!
MER PÅ TEMAT:
Vill du se ny konst från mig direkt i mailen varje månad?
I akvarellbrevet får se nya akvareller först av alla och läsa texter jag inte delar någon annanstans. Du får förtur till ny konst och 15% rabatt på alla konsttryck.
Välkommen att bli prenumerant! Akvarellbrevet kommer ut 1-2 gånger per månad. Det kostar ingenting och du avslutar prenumerationen när du vill.
Älskar rutiner! Men måste påminna mig själv ganska ofta om att veckan bara har sju dagar och att dygnet bara har 24 timmar och att allt man vill göra inte måste göras ”en gång i veckan” som jag gärna vill få det till. Men dessvärre är det ju just de sakerna som fått en plats i schemat/dygnsrytmen som faktiskt blir av. Min man retar mig lite för det där men det är precis detta jag upplever, att det frigör mental energi att inte behöva fatta beslut hela tiden.
Du kan tipsa din man om Cal Newports bok “Deep work”, som går in på djupet på detta med beslutströtthet, så kommer han inse vilken klok fru han har!
Tack för tipset!