Guide till ett lustfyllt konstköp

Att välja ut ett nytt konstverk till sitt hem ska vara en lustfylld upplevelse. Som konstnär är jag mån om att du som köper ett verk av mig ska känna dig nöjd igenom hela processen, från att du hittar en målning som fyller dig med glädje till att tavlan hänger i ditt hem för dig, dina familj och dina vänner att njuta av under många år framöver.

Under de 25 år jag varit en säljande konstnär har jag fått mängder med frågor om att välja, värdera och ta hand om sitt nya konstverk. Här har jag sammanställt de vanligaste frågorna i en guide till ett lustfyllt konstköp. Har du fler frågor, är du alltid välkommen att höra av dig till mig på info@elisabethbistrom.se.

Hur ska jag välja ut ett konstverk?

Många av mina köpare säger “jag kan inte så mycket om konst, men jag tycker om det du gör”. Jag tar det som en varm komplimang – men vill också poängtera detta: du behöver inte “kunna” konst för att ha lov att njuta av konst.

Ibland är konstvärlden alltför introvert och det kan kännas som att man behöver en doktorsgrad i konstteori för att ha en uppfattning. Men konst är inte en angelägenhet för ett utvalt fåtal, utan för var och en av oss. Att skapa och ta del av kultur är en del av att vara människa.

Konst gör livet rikare. Den kan förmedla skönhet och mening, ställa frågor och föreslå svar som vi inte når genom ord. Vad vi upplever när vi står inför ett konstverk är djupt personligt. Ingen kan tala om vad som väcker din nyfikenhet och intresse. Bara du kan avgöra vad du tycker är fängslande, berikande och meningsfullt att omge dig med.

Hur avgör jag värdet?

När du ska investera i ett konstverk vill du naturligtvis försäkra dig om dess värde över tid.

Du kan bedöma värdet genom att titta på verkets kvalitet, konstnärens renommé och kontinuitet.

Konstverkets kvalitet

Konst av hög kvalitet har bättre förutsättningar att betinga ett högre värde än verk av lägre kvalitet, det säger sig självt. Men hur vet du om ett verk håller hög kvalitet? Även om det till stor del är ett subjektivt begrepp, finns det aspekter som kännetecknar många bra konstverk:

KÄNSLA

Ibland sägs det att bra konst ska “störa eller beröra”. Väcker verket några känslor hos dig, eller är det en mer ljummen upplevelse?

ESTETIK

Ett bra konstverk behöver inte vara vackert. Estetiska kvaliteter kan också till exempel vara hur konstnären använt färger eller komposition för att skapa harmoni eller spänning.

HANTVERK

Upplever du att det är en skicklig hand som hållit i penseln? Även förenklade verk kan vara skickligt utförda. Är verket gjort i material som håller över tid? Framgår det inte, fråga konstnären eller galleristen.

KREATIVITET

Finns det en intressant idé bakom verket? Har konstnären kombinerat olika uttryck eller beståndsdelar på ett överraskande eller nyskapande sätt?

Konstnärens renommé

Det är (tyvärr) inte så enkelt att bra konstverk automatiskt betyder högre värde. Hur väl konstnären lyckas etablera sig på konstmarknaden spelar ocksp roll.

Det tar i de flesta fall tid att arbeta fram ett hållbart konstnärskap. För att få en uppfattning om konstnärens renommé kan du titta på sådant som tidigare utställningar, utbildningar, stipendier och andra erfarenheter på konstnärens CV. Ser det ut att vara en konstnär som arbetar kontinuerligt med att förkovra sig och att nå ut med sin konst? Gott tecken.

Kontinuitet

Priserna på en konstnärs verk bör ligga stadigt, eller ännu hellre stiga över årens lopp. Du ska kunna vänta dig att betala samma pris oavsett om du köper ett verk på galleri eller direkt av konstnären.

Fråga gärna konstnären om principen bakom prissättningen. Det vanligaste är att priset utgår ifrån verkets storlek, men det finns andra variabler som kan spela in, som verkets komplexitet. En tydlig struktur och kontinuitet pekar på ett stabilt värde.

Välj konst du älskar

Med allt detta sagt: de flesta av oss investerar inte konst med en tanke om att sälja verket vidare i framtiden. I de flesta fall väljer vi konstverk som ska bli en del av vårt hem och vårt liv. Låt det vägmeda dina val, så kommer du att hitta personliga konstverk som talar just till dig.

Välkommen att fråga!

Att upptäcka ny konst ska vara en njutbar process. Tveka aldrig att fråga galleristen eller konstnären om det finns någonting du undrar över. Alla frågor är välkomna!

Köper du konst direkt av konstnären kan du ofta få hjälp med allt ifrån en inramning som passar in i ditt hem, till råd om hängning som lyfter fram din konst på ett vackert sätt.

Har du frågor till mig, når du mig alltid på info@elisabethbistrom.se.

DELA, PINNA ELLER SPARA