6 I kategorin Hemma på torpet/ Konstnärsliv/ Vardagligheter

Ett hem med plats för kreativitet

Min kreativitet har mångdubblats sedan jag lämnade lägenhetslivet i stan till förmån för det lilla torpet i skogen där jag bor nu. Det beror till allra största del på att jag tagit mig utrymmet att måla på heltid, men miljön här spelar också stor roll för mig. Jag bygger upp en plats som liksom bäddar för skaparlust, med en ateljé där jag kan jobba utan att mina papper och prylar är ivägen för familjen och med ett hem som är vackert, vilsamt och lite knäppt på samma gång. Om jag har en inredningsförebild så skulle jag säga att det är en kombination av Karin och Carl Larssons färgstarka Lilla Hyttnäs och Pettson och Findus gård, med sina roliga detaljer och hemtrevliga pinaler.

De senaste månaderna har sovrummet varit mitt stora projekt, och här har det i och för sig blivit lite mer dämpat och välordnat än i gubben Pettsons kåk. Under vintern har jag målat bokhyllor och tapetserat väggarna. Med en tvååring i familjen är det alltid trixigt att få tid till sådant här, så det har tagit många veckor. En liten hylla i taget, mellan middagar och godnattsagor.

Bild av en gråmålad bokhylla.

Jag målade snickerierna med linoljefärg, det blir fint, luktar gott och är enkelt att måla med när man fått till snitsen. Det gäller att måla tunt och i flera lager. Nyansen heter ”varmgrå”, och tillverkaren är Ottossons.

I januari kom två duktiga hantverkare hit och satte om kakelugnen, som var i akut behov av renovering. Nu får vi äntligen börja elda lite smått i den – det passar bra nu när aprilvädret gör skäl för sitt namn. Minusgrader, snö och stormbyar ute. Då gör det gott att få tända en brasa.

Kakelugn med brasa

Inför kakelugnsmakarnas insats tömde vi rummet på varenda pinal och därför passade jag äntligen på att ta itu med målning och tapetsering när ugnen var färdig och rummet tomt. Min sambo byggde de väggfasta garderoberna och hyllorna för ett och ett halvt år sedan och det har inte funnits något bra tillfälle att måla dem förrän nu. Jag är egentligen ganska otålig och vill göra sådana här saker genast och bli klar snabbt, så det är bra tålamodsträning för mig att saker går så långsamt.

En fritidssyssla jag har skaffat sedan flytten hit är odling, på fullständig nybörjar- och experimentnivå. Här väntar ett gäng plantor på att få komma ut i friheten och bli vuxna kronärtskockor, rotselleri, tomater, smultron och paprikor. Hyllorna kom upp som en nödlösning när nedervåningen råkade bli proppfull med småplantor på tillväxt.

Innan vi flyttade in såg sovrummet annorlunda ut. Här är en bild från mäklarprospektet. Väggarna var beigemålade och det fanns inga förvaringsutrymmen. Fint ändå, men inte helt praktiskt.

Vi vände på möblemanget och fick plats för både säng, garderober, hyllor och en liten läshörna framför kakelugnen. Fåtöljen hade vi förut i lägenheten i stan och den passade bättre där än här, rent stilmässigt. Jag kanske ska prova att klä om den?

Tapeterna jag har satt upp heter ”Drottningholm” och har funnits i nytryck sedan 60-70-talet någon gång. Originalet är en 1700-talstapet som hittades i en loge på Drottningholms slottsteater, om jag minns rätt. Jag valde den för att den påminner om en saknad, bortgången väns hem.

En av de bästa sakerna med det här lilla torpet är att det är snett och vint överallt. Väggarna skevar, golvbrädorna glipar och ingenting är perfekt. Det gör att jag vågar renovera och fixa efter bästa förmåga. Eventuella misstag passar oftast ganska bra in i husets övriga skavanker. Det känns tillåtande och skoj.

Ja, det var väl det – ett nästan färdigt sovrum. Ännu fattas garderobsdörrar och skåpluckor, och de lär låta vänta på sig. Så ser det ut överallt i huset och på tomten, vi snickrar lite här, målar lite där och blir inte riktigt färdiga någonstans. Det gör ingenting. Det är i all sin halvfärdighet ändå en perfekt plats för både konstnärslivet och vardagslivet. Vad mer kan man begära?

6 Kommentarer

 • Svara
  Alicia Sivert.se
  9 april, 2019 at 17:43

  Så fint ni bor och vad roligt att få gå på rundtur såhär och läsa dina kreativa tankar inom inredning 🙂 Mycket inspirerande!

  • Svara
   Elisabeth Biström
   10 april, 2019 at 11:23

   Vad kul att du tycker det! Jag inspirerades i min tur av din fina, välskrivna och intressanta blogg.

 • Svara
  margret lindroth
  10 april, 2019 at 10:06

  Så fint, det lyser harmoni! Måste inspirera känslan i måleriet oerhört positivt!

  • Svara
   Elisabeth Biström
   10 april, 2019 at 11:22

   Tack! Ja, det gör det verkligen. Jag har nog inte förstått förrän nu hur viktig omgivningen är för skaparlusten.

 • Svara
  Sinikka Sori
  11 april, 2019 at 13:51

  Tack för din berättelse om er renovering. Ta det lungt och känn efter hur ni vill ha ert hus. Den röda stolen med pallen och brasan i samma rum är så hemtrevligt och dessa vackra tapeter är som pricken över iiet. Vänta med stolen tills den är nött och sliten.
  Lär dig att njuta och huset försvinner inte om ni inte är klara med allt direkt. Kram Sinikka

  • Svara
   Elisabeth Biström
   11 april, 2019 at 15:09

   Jag njuter i fulla drag, det finns inget att oroa sig över kring det.

  Skriv en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  %d bloggare gillar detta: